TÜRKİYE’NİN VE AVRUPA’NIN EN BÜYÜK GÜNEÅž PANELİ FABRİKASI ÜRETİME BAÅžLADI

Kategori : EnerjiTarih : 28 AÄŸustos 2017


Smart Energy’nin, Türkiye ve Avrupa’nın en büyüğü olarak kurduÄŸu güneÅŸ paneli fabrikası üretime geçerken, stratejik ortak SUMEC de yeni yatırım planlarını açıkladı. İlk üretim gününde Gebze’deki fabrikayı ziyaret eden ve CumhurbaÅŸkanlığı BaÅŸdanışmanı Davut KavranoÄŸlu ile görüşen SUMEC yöneticileri, Türkiye’de büyüme kararı aldı. Çinli yöneticiler, Smart Energy ile birlikte güneÅŸ panelinin ardından güneÅŸ hücresi üretimini gündeme aldıklarını da açıkladı.
Yenilenebilir enerji sektörünün önde gelen ÅŸirketlerinden Smart Energy, stratejik ortağı SUMEC ile beraber, Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Tembelova’daki fabrikasında yerli güneÅŸ paneli üretimine baÅŸladı. Yıllık üretim kapasitesi 1.2 GWp olacak ÅŸekilde planlanan fabrika, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve ABD’ye ihracat yapmak üzere faaliyete geçti.
Â
Â
Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük panel üreticisi ünvanına sahip olacak fabrika, ilk üretim gününde önemli konuklara ve önemli kararlara ev sahipliÄŸi yaptı. Dünyanın en büyük 500 ÅŸirketinden biri olan SUMEC’in en üst düzey yöneticilerinin yanı sıra SINOSURE yöneticisi Difan Wang da Türkiye’ye gelerek ilk üretim gününde Smart Energy’nin yanında yer aldı. CumhurbaÅŸkanlığı BaÅŸdanışmanı Davut KavranoÄŸlu da, 19 AÄŸustos, Cumartesi günü fabrikayı ziyaret ederek Çinli yöneticiler ile bir araya geldi. KavranoÄŸlu, devletin yerli ve yeÅŸil enerjiye verdiÄŸi desteÄŸi vurguladı.
Â
Â
Bu ziyaret sırasında Türkiye’ye iliÅŸkin yatırım planlarını da açıklayan SUMEC CEO’su Jibo Cai, Çin’in iki bin yıl boyunca iki kıtayı birbirine baÄŸlayan DoÄŸu ile Batı arasında medeniyet köprüsü olan ‘İpek Yolu’nu yeniden canlandırmak istediÄŸine dikkat çekerek, “Yeni İpek Yolu projesinde Türkiye’yi en büyük ortağımız olarak görüyoruz” dedi. Jibo Cai, Smart Energy ile birlikte Gebze’de hayata geçirdikleri güneÅŸ paneli fabrikasının bu açıdan büyük önem taşıdığını vurguladı.
Â
Â
Â
BU İLK ADIM, HEDEFTE HÜCRE ÜRETİMİ VAR
Â
SUMEC iÅŸtiraklerinden Phono Solar’ın CEO’su RongKun Li de, bu fabrikada üretilen güneÅŸ panellerinin bir alıcısının da Avrupa ülkeleri olacağına dikkat çekerek, “Türkiye bizim için Avrupa’ya açılan bir kapı” dedi. Yenilenebilir enerjinin Türkiye’de geliÅŸimine katkıda bulunacak bu fabrikanın ihracat konusunda da önemli bir rolü olacağına dikkat çeken RongKun Li, sözlerine şöyle devam etti: “Smart Energy ile birlikte gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz bu yatırımın devamı gelecek. Bu fabrikayı yatırımlarımızın ilk adımı olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde ikinci, üçüncü hatta dördüncü fabrikayı da açmak istiyoruz. Amacımız güneÅŸ enerjisi alanında önemli çalışmalara imza atmak. Smart Energy ile ilk etapta 400 MW’lık hattı devreye alıyoruz. Ancak hedefimiz kısa sürede üretim kapasitesini 1.200 MW’a çıkarmak. Attığımız bu ilk adımın devamı gelecek; en büyük hedefimiz güneÅŸ hücrelerini Türkiye’de üretmek.”
Â
Â
Â
İLK YERLİ GÜNEŞ PANELLERİ
Â
Smart Energy Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Halil DemirdaÄŸ ise, Gebze’de 23 bin 500 metrekarelik alanda üretime geçen Smart Solar fabrikası ile ilk yerli üretim panel konusunda önemli bir iÅŸ birliÄŸine imza attıklarını belirterek, “GüneÅŸ enerjisi alanında Smart Energy ve SUMEC gibi deneyimli iki ÅŸirketin güçlerini birleÅŸtirmiÅŸ olması, sadece bizlere deÄŸil ülkemize de katmadeÄŸer yaratacak bir iÅŸbirliÄŸi” dedi.
Gebze’deki üretim tesislerinde daha baÅŸlangıçtan itibaren tüm dünyada kabul görmüş kalite standartlarında PERC, bifacial, çift-cam gibi yeni nesil modüller, yeni jenerasyon çift yönlü güneÅŸ panellerinin üretimini yapacaklarını belirten DemirdaÄŸ, ÅŸu bilgileri verdi: “Bu durum bize ihracatta da büyük avantajlar saÄŸlayacak. İlk üretim panellerimizin alıcıları Türkiye’den, ancak hedefimiz ilk yılın sonunda Avrupa’ya hatta ABD’ye ihracat yapmak. Gebze’de ürettiÄŸimiz panelleri dünyanın birçok ülkesine satarak, ülkemize yeni bir ihracat kapısı açmış olacağız. Phono Solar markasının üretim haklarını devraldık ve Avrupa’ya yönelik tüm satışlarını buradan yapacağız. Bu yatırım stratejik ortaklarımıza hem lojistik hem de maliyet açısından büyük bir avantaj saÄŸlarken, ülkemiz açısından da önemli bir katma deÄŸer yaratacak. HedeflediÄŸimiz kapasite artırımı için gerekli izin ve yatırım teÅŸvik belgemizi aldık. Fabrikamızı kurarken tüm yatırımlarımızı geleceÄŸi düşünerek yaptık. Bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da hem kendi güneÅŸ enerjisi santrallerimizi (GES) kurarak hem de bu alana girmek isteyen yatırımcılara hizmet vererek yenilebilir enerji sektörünün Türkiye’de geliÅŸimi için çalışmaya devam edeceÄŸiz. Bunlardan biri de hücre üretimi olacak.”

kaynak: enerji haberleri


Etiketler :
PaylaÅŸ      
     
     
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :